ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ?
Σαν πλατυποδία περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία η καμάρα (εσωτερική) του ποδιού είναι χαμηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τα μέσα κόκκαλα της περιοχής του αστραγάλου να εξέχουν περισσότερο και όλο το πόδι φαίνεται να παίρνει κλήση προς τα έξω.
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ?
ΟΧΙ! Παρ’όλες τις ιστορίες τρόμου από διάφορους παντογνώστες, γνωρίζουμε ότι η πλατυποδία είναι μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης του ποδιού στο 97%. Για την ακρίβεια το 3% που δεν έχει πλατυποδία είναι μη φυσιολογικό. Μερικά παιδιά έχουν χαλαρούς συνδέσμους και γι’αυτό το λόγο κάποια πόδια φαίνονται πιο επίπεδα από άλλα. Η κλινική εξέταση έχει αποκλείσει εκείνο το είδος πλατυποδίας που προκαλείται από ανωμαλίες στα οστά των ποδιών και προκαλεί δύσκαμπτες, σφικτές παραμορφώσεις σε αντίθεση με το εύκαμπτο, μαλακό και ασυμπτωματικό πόδι.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?
Έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι πέλματα για υποστήριξη της καμάρας δεν βοηθούν την καμάρα του ποδιού να δημιουργηθεί. Στην πραγματικότητα μάλλον καθυστερούν την φυσιολογική ανάπτυξη της καμάρας. Είναι γνωστό ότι χωρίς θεραπεία 96% των παιδιών θα φτιάξει φυσιολογικές καμάρες μέχρι την ηλικία των 14. Το παιδί που βελτιώνεται με ειδικά πέλματα θα έφτιαχνε φυσιολογικές καμάρες ανεξαρτητα και όχι λόγω της θεραπείας.
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ?
Πιθανόν. Ο καθηγητής Staheli από την Αμερική βρήκε ότι τα παιδιά που είχαν αντιμετωπιστεί με πέλματα είχαν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και στη ζωή τους γενικότερα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν χρησιμοποίησαν πέλματα. Είναι πιθανό αυτά τα παιδιά να τα πείραζαν οι φίλοι και συμμαθητές τους. Άλλη μία έρευνα από πανεπιστήμιο της Αγγλίας για παιδιά με πλατυποδία και βλαισά δάκτυλα που αντιμετωπίστηκαν με πέλματα, έδειξε οι ανωμαλίες στα δάκτυλα χειροτέρεψαν. Παρ' όλα αυτά τα πιο πολλά αθλητικά παπούτσια έχουν μικρά υποστηρίγματα καμάρας τα οποία είναι απίθανο να κάνουν κακό ή να προκαλούν σχόλια από τα άλλα παιδιά.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕ?
ΝΑΙ. Έρευνες στις Ινδίες έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν φόρεσαν παπούτσια μέχρι την ηλικία των 6 ετών, έφτιαξαν φυσιολογικές καμάρες με την ενηλικίωση. Φυσικά στη χώρα μας είναι δύσκολο να περπατήσει κάποιος έξω από το σπίτι ξυπόλητος. Πρέπει όμως να ενθαρρύνετε το παιδί να περπατάει ξυπόλητο στο σπίτι, όποτε είναι δυνατόν, και στις μύτες, γιατί έτσι εξασκούνται οι μύες το ποδιού που φτιάχνουν την καμάρα.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ Η ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ?
Στους πιο πολλούς ανθρώπους τα πόδια με χαμηλές καμάρες δεν δημιουργούν προβλήματα και η πλατυποδία μπορεί να αγνοηθεί. Μια μεγάλη έρευνα που έγινε αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δει αν ή πλατυποδία ήταν λόγος για να μη κατάταξη στο στρατό, έδειξε ότι οι στρατιώτες με πλατυποδία είχαν τα λιγότερα προβλήματα, ενώ εκείνοι με υψηλές καμάρες είχαν τα περισσότερα προβλήματα. Οι στρατιώτες με φυσιολογικές καμάρες ήταν στη μέση.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ?
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ότι μερικοί αθλητές υψηλής κλάσης με πλατυποδία, μπορεί να παρουσιάσουν πόνους στα πόδια, τις κνήμες ή τα γόνατα, όταν σπρώχνουν το σώμα τους πέρα από τα όρια. Πολλοί αθλητές έχουν χαλαρούς συνδέσμους και αυτό σημαίνει ότι έχουν πλατυποδία και σε μεγαλύτερη ηλικία. Πέλματα ανύψωσης καμάρας μπορεί να βοηθήσουν στην προπόνηση και στους αγώνες ελαττώνοντας τον πόνο, αλλά μάλλον δεν προσφέρουν τίποτε όταν φοριούνται σε καθημερινή βάση. Να σκεφτούμε ότι το πόδι του παιδιού μεγαλώνει 24 ώρες την ημέρα. Οι ώρες που θα φορέσει τα πέλματα είναι σχετικά λίγες. Δυστυχώς κάποιοι φυσικοθεραπευτές και ποδολόγοι πιστεύουν ότι η πλατυποδία μπορεί να περιοριστεί δίνοντας πέλματα σε όλα τα παιδιά. Μάλλον δεν γνωρίζουν ότι μία τέτοια θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα και ίσως κάνει κακό.
ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ?
Όχι στα φυσιολογικά παιδιά, αν και τα αθλητικά παπούτσια είναι χρήσιμα για τα παιδιά που φθείρουν τα παπούτσια τους γρήγορα. Μερικές φορές χρειάζονται ειδικά πέλματα για παιδιά με πιο σύνθετα προβλήματα όπως εγκεφαλική παράλυση ή οστική ανωμαλία που προκαλεί σφικτή και επώδυνη πλατυποδία. Στον ενήλικα τα πέλματα είναι χρήσιμα μόνο στους αθλητές και είναι προτιμότερο να φτιαχτούν στα μέτρα του συγκεκριμένου ατόμου.