Τηλέφωνο: 26610 25196   Email: vpandis@yahoo.com

Πόνος στη φτέρνα, Πανδής Βασίλειος, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Κέρκυρα

Το παιδί σας έχει έρθει στον ειδικό διότι παραπονείται για πόνο στη φτέρνα. Η κλινική εξέταση και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ο πόνος οφείλεται σε μία «πάθηση» που λέγεται νόσος του Sever's . Αυτό το φυλλάδιο σας δίνει πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ SEVER'S?

Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για νόσο. Είναι ένα είδος πόνου ανάπτυξης, που προστατεύει τον αναπτυσσόμενο σκελετό από κάκωση που προκαλείται από υπερδραστηριότητα στην περίοδο της ταχείας ανάπτυξης της φτέρνας. Την περίοδο αυτή το κόκκαλο είναι ευπαθέστερο από το φυσιολογικό.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ?

Στο πίσω μέρος της φτέρνας του παιδιού υπάρχει μία λεπτή λωρίδα από κόκκαλο που ξεχωρίζεται από το κυρίως οστό με την επίφυση. Η επίφυση είναι φτιαγμένη από χόνδρο που είναι πιο αδύναμος από το κόκκαλο. Στο ένα μέρος από το λεπτό αυτό κόκκαλο καταλήγει ο Αχίλλειος τένοντας και ο Γαστροκνήμιος μυς. Στο άλλο μέρος είναι ο ισχυρός σύνδεσμος του πέλματος που στηρίζει την ποδική καμάρα. Όταν το παιδί ψηλώνει γρήγορα η επίφυση γίνεται πιο παχιά αλλά πιο αδύναμη. Το κοκαλάκι στην άκρη της φτέρνας, ειδικά σε πολύ δραστήρια παιδιά, τραβιέται τόσο δυνατά από τον Αχίλλειο τένοντα και την πελματιαία απονεύρωση, ώστε εμφανίζει ρωγμές. Αυτές οι ρωγμές είναι επώδυνες, αλλά ο πόνος έχει σημασία. Σταματάει το παιδί σας από το να κάνει ζημιά στον τένοντα. Μία τέτοια βλάβη θα μπορούσε να αφήσει αναπηρία. Στους ενήλικες αυτό δεν συμβαίνει διότι οι επιφύσεις έχουν κλείσει και έχουν ενσωματωθεί στα οστά.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ?

Το πιο σημαντικό είναι να ελαττώσει το παιδί τις δραστηριότητές και το παιχνίδι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Μόλις το κόκκαλο σταματήσει να τραβιέται για να χωριστεί στα δύο, οι ρωγμές επουλώνονται. Ο πόνος φεύγει και το παιδί μπορεί πάλι να αυξήσει τους ρυθμούς παιχνιδιού. Επειδή όμως οι επιφύσεις είναι ακόμη αδύνατες, το πρόβλημα μπορεί να επανέλθει. Η αύξηση του σώματος έχει εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και ο πόνος αυξομειώνεται κατά περιόδους μέχρι την ενηλικίωση. Αυτό αντιμετωπίζεται πάλι με μείωση των δραστηριοτήτων και σπορ.

ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΩΓΜΩΔΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΥΨΟ?

Θα μπορούσαμε. Όμως οι γύψοι δεν είναι καλά ανεκτοί, αδυνατίζουν τα κόκκαλα και τους μύες και δημιουργούν δυσκαμψίες. Αυτές οι ρωγμές θα επουλωθούν εξίσου καλά χωρίς γύψο. Επίσης το πρόβλημα θα αργήσει να επανέλθει, γιατί ο γύψος θα δημιουργήσει την λαθεμένη εντύπωση ότι θεραπεύτηκε το πρόβλημα και το παιδί θα αρχίσει να τρέχει αμέσως μόλις αφαιρεθεί.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?

ΝΑΙ. Μερικές φορές οι μύες της γαστροκνημίας (γάμπα) σφίγγουν γιατί μεγαλώνουν πιο αργά από τα κόκκαλα. Έτσι τραβάνε πιο δυνατά μέσω του τένοντα το κόκκαλο και ο πόνος χειροτερεύει. Ασκήσεις για διατάσεις των μυών της γαστροκνημίας μαλακώνουν τον πόνο. Επίσης αθλητικά παπούτσια και παπούτσια με λίγο τακούνι μπορεί να βοηθήσουν. Ο λόγος που οι γυναίκες φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι διότι κάνουν τους γαστροκνήμιους να δουλεύουν λιγότερο και τους κάνει πιο λεπτούς (λεπτές γάμπες=πιο ελκυστικές!). Αν ο μυς τραβάει λιγότερο ο πόνος είναι λιγότερος.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10
49100 Κέρκυρα

Τηλ. Ιατρείου: 26610 25196
Fax Ιατρείου: 26610 31196
Τηλ. Οικίας: 26610 34191
Κινητό: 6944 520720
Email: vpandis@yahoo.com

Ωράριο Λειτουργίας

Ιδιωτικό Ιατρείο στην Κέρκυρα
Απογεύματα κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τρίτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τετάρτη:   09:00 - 14:00
Πέμπτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Παρασκευή:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00