Τηλέφωνο: 26610 25196   Email: vpandis@yahoo.com

Έσω στροφή κάτω άκρων, Πανδής Βασίλειος, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Κέρκυρα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Το παιδί σας βαδίζει με τα πόδια να γυρίζουν προς τα μέσα. Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα πόδια, αλλά προσεκτική εξέταση θα δείξει ότι όλο το κάτω άκρο και όχι μόνο το πόδι, είναι γυρισμένο προς τα μέσα. Πολλά παιδιά από αυτά φαίνονται αρκετά αδέξια και πέφτουν εύκολα. Επίσης έχουν συνήθως χαλαρές αρθρώσεις ή γενική χαλάρωση των συνδέσμων. Είναι εύκολο να φανεί στην εξέταση ότι οι αρθρώσεις είναι χαλαρές και ότι τα ισχία στρέφονται περισσότερο προς τα μέσα παρά προς τα έξω.

ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ?

Όχι. Είναι γνωστό ότι ένα στα έξι παιδιά περπατάει με τα πόδια προς τα μέσα. Είναι πιο συχνό από τα μπλε μάτια ή τους αριστερόχειρες και κανένας δεν θεωρεί αυτά σαν ασθένειες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ?

Οι χαλαροί σύνδεσμοι έχουν ήδη αναφερθεί. Η άρθρωση του ισχίου είναι μία σφαίρα σε ένα κύπελλο. Χωρίς να είναι γνωστό γιατί, κάθε μωρό γεννιέται με τα ισχία στραμμένα προς τα μπροστά και όχι στην ευθεία. Επειδή το ισχίο είναι στραμμένο λίγο μπροστά, αυτό του επιτρέπει να στρέφεται σε μεγαλύτερο εύρος προς τα μέσα παρά προς τα έξω. Όταν το παιδί αρχίζει να περπατάει, η κεφαλή του μηριαίου, που είναι στραμμένη προς τα μπροστά, πιέζεται πάνω στους συνδέσμους στο μπροστινό μέρος της άρθρωσης. Σιγά - σιγά η πίεση των συνδέσμων διορθώνει τη θέση της κεφαλής, με τον ίδιο τρόπο που τα σιδεράκια φτιάχνουν τη θέση των δοντιών. Οι χαλαροί σύνδεσμοι όμως, εξασκούν λιγότερη πίεση και έτσι διορθώνουν το πρόβλημα πιο αργά και όχι τελείως σε σχέση με τα παιδιά που έχουν σφικτούς συνδέσμους και τα 5 στα 6 γίνονται τελείως καλά.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ?

ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ. Ένα μέρος της στροφής βελτιώνεται με τα χρόνια αλλά τα πιο πολλά παιδιά συνήθως σε μεγάλη ηλικία θα μπορούν να στρέφουν τα πόδια περισσότερο προς τα μέσα παρά προς τα έξω. Στην πραγματικότητα και ένας από τους δύο γονείς συνήθως μπορεί να κάνει το ίδιο γιατί το παιδί το έχει κληρονομήσει από αυτόν. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι γονείς θεωρούν τους εαυτούς τους φυσιολογικούς. Ο συγκεκριμένος τρόπος βάδισης είναι συνήθεια. Τα παιδιά μπορούν να περπατήσουν ίσια, αν το θέλουν. Απλά είναι πιο εύκολο να περπατήσει κάποιος με το ισχίο του στη μέση θέση και έτσι τα πόδια στρίβουν προς τα μέσα. Τα πιο πολλά παιδιά σιγά - σιγά βελτιώνονται ιδιαίτερα όταν κάποιος τους λέει να περπατάνε ίσια. Όμως έχουν την τάση να περπατάνε με τα πόδια μέσα όταν είναι κουρασμένα, δεν συγκεντρώνονται, τρέχουν γρήγορα ή όταν φοράνε βαριά παπούτσια ή μπότες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ

Πολλοί γονείς ανησυχούν γιατί το παιδί πέφτει συχνά. Η έσω στροφή των ποδιών έχει σχέση αλλά οι χαλαροί σύνδεσμοι σχετίζονται με το πρόβλημα επίσης. Φυσικά τα παιδιά είναι πιο αδέξια από τους ενήλικες. Ένας βασικός λόγος είναι ότι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν όλα τα απαραίτητα νεύρα για να ελέγχουν τις κινήσεις και πέφτουν πιο εύκολα. Άλλη μία αιτία είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε τη θέση του σώματος καθορίζεται από τα νεύρα των συνδέσμων, των μυών και των αρθρώσεων. Όταν το παιδί τρέχει και παίζει τα νεύρα προγραμματίζονται σαν σε κομπιούτερ και μαθαίνουν ακριβώς που είναι και τι κάνει το κάθε μέρος του σώματος. Αυτά τα νεύρα πρέπει να προγραμματιστούν ξανά όπως το παιδί μεγαλώνει και έτσι πολλά παιδιά στην πορεία αυτή είναι αδέξια. Αυτό συμβαίνει και με το παιδί σας αλλά και το γεγονός ότι οι σύνδεσμοι είναι χαλαροί, σημαίνει ότι τα μηνύματα περνάνε στον εγκέφαλο πιο αργά από ότι στα παιδιά με σφικτούς συνδέσμους. Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά που στρέφουν τα πόδια προς τα μέσα είναι πιο αδέξια.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΔΕΞΙΟ?

Αυτό ακούγεται πολύ ανησυχητικό τα πιο πολλά παιδιά από αυτά δεν μένουν πάντα αδέξια, στην πραγματικότητα τα πιο πολλά από αυτά τα παιδιά γίνονται αθλητές καλύτεροι από το μέσο όρο.

Οι ευλύγιστες αρθρώσεις είναι πλεονέκτημα σε πάρα πολλά αθλήματα.

Εάν αφήσεις αυτά τα παιδιά να τρέχουν ακόμα και αν πέφτουν πολλές φορές τελικά δημιουργούν ένα νευρικό σύστημα που ελέγχει τη θέση του σώματος καλύτερα από τα παιδιά που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν τόσο πολύ.

Το σώμα δεν αποδέχεται το λιγότερο καλό αν μπορεί να βελτιωθεί με εξάσκηση. Στο τέλος όταν τα παιδιά σταματάνε να μεγαλώνουν φαίνεται να έχουν ένα πλεονέκτημα με πιο ευλύγιστες αρθρώσεις και καλύτερο έλεγχο θέσης του σώματος.

Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί μεγάλοι αθλητές στρίβουν τα πόδια προς τα μέσα, το οποίο φαίνεται όταν τρέχουν γρήγορα.

Όπως φαίνεται το συγκεκριμένο γονίδιο ίσως θα πρέπει να επιλέγει στο μέλλον γιατί κάνει καλό στην ανθρωπότητα.

ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ?

ΟΧΙ. Εχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν η φυσικοθεραπεία ή διάφορα ειδικά παπούτσια βοηθούν αλλά δεν έδειξαν τίποτε πέρα από τη φυσιολογική και αναμενόμενη βελτίωση με την ηλικία. Ακόμη και μεταλλικοί νάρθηκες που στρίβουν τα πόδια δεν βοηθούν. Τα παιδιά που φορούν διορθωτικούς νάρθηκες ή ειδικά παπούτσια γίνονται ο περίγελος του σχολείου και τελικά παθαίνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ?

ΟΧΙ. Είναι απόλυτα λάθος να χειρουργηθεί ένα παιδί για μία φυσιολογική παραλλαγή. Πρέπει να χειρουργηθεί αυτός που γράφει με το αριστερό χέρι; Η εγχείρηση διορθώνει τη στροφή και όχι την αδεξιότητα. Στο παρελθόν είχαν χειρουργηθεί παιδιά, με 15% επιπλοκές, και μερικά έμειναν με μόνιμη αναπηρία. Υπάρχει ανησυχία ότι τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση για οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ?

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποτρέψετε το παιδί να κάθεται στη θέση W. Πολλά παιδιά κάθονται έτσι όταν παίζουν στο πάτωμα. Το κάθισμα με αυτό τον τρόπο μπορεί σιγά σιγά να δημιουργήσει μια εξωτερική στροφή του κνημιαίου οστού, το οποίο όχι μόνο φαίνεται άσχημο αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο μέλλον με πόνο των γονάτων, το οποίο θα χρειαστεί να διορθωθεί μόνο με μία μεγάλη αλλά επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση. Όταν κάθεται οκλαδόν ή με τα πόδια κρεμασμένα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και βοηθάμε το πρόβλημα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Η έσω στροφή είναι μια αβλαβής κανονική παραλλαγή που μπορεί να είναι ευεργετική στην ανθρώπινη φυλή. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να θεραπεύσει αλλά η αποφυγή της θέσης W μπορεί να αποτρέψει τα προβλήματα στο μέλλον.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10
49100 Κέρκυρα

Τηλ. Ιατρείου: 26610 25196
Fax Ιατρείου: 26610 31196
Τηλ. Οικίας: 26610 34191
Κινητό: 6944 520720
Email: vpandis@yahoo.com

Ωράριο Λειτουργίας

Ιδιωτικό Ιατρείο στην Κέρκυρα
Απογεύματα κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τρίτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τετάρτη:   09:00 - 14:00
Πέμπτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Παρασκευή:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00