Το παιδί σας έχει διαγνωστεί να πάσχει από υμενίτιδα του ισχίου. Είναι ανησυχητικό για τους γονείς όταν το παιδί ξαφνικά δεν μπορεί να περπατήσει ή κουτσαίνει φανερά. Ευτυχώς όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα μικρής διάρκειας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Υπάρχουν πιθανά δύο είδη επώδυνου ισχίου. Το πιο συνηθισμένο προκαλείται από συλλογή υγρού στην άρθρωση του ισχίου το οποίο εμποδίζει την καλή λειτουργία της άρθρωσης. Το υγρό μπορεί να εύκολα με υπερηχογράφημα ισχίου, αν και η κλινική εικόνα είναι συνήθως αρκετή.
Το δεύτερο είδος προέρχεται πιθανά από φλεγμονή λεμφαδένων στην κοιλιακή χώρα από ίωση.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ
Υγρό στην άρθρωση του ισχίου μπορεί να συγκεντρωθεί ύστερα από πτώση στο ισχίο ή υπερβολική δραστηριότητα, ειδικά άλματα, κάτι το οποίο βάζει μεγάλο φορτίο στην άρθρωση. Γι' αυτό αυτός ο τύπος είναι πιο συνηθισμένος στα αγόρια. Έχει πιθανολογηθεί ότι ιογενής λοίμωξη του ισχίου μπορεί να προκαλέσει υμενίτιδα, αλλά ποτέ δεν έχει βρεθεί ιός στο ισχίο. Παρ' όλα αυτά πολλές φορές υπάρχει ιστορικό πρόσφατης ίωσης. Πιθανό είναι μία ίωση να αδυνατίζει προσωρινά την άρθρωση και την κάνει ευάλωτη σε μικροτραυματισμούς που σε άλλες συνθήκες δεν θα δημιουργούσαν υμενίτιδα.
Ο δεύτερος τύπος έχει αιτία ιογενή λοίμωξη, η οποία προκαλεί φλεγμονή στους αδένες στην κοιλιακή χώρα. Κάποιοι αδένες βρίσκονται κοντά στους μύες που κάμπτουν το ισχίο μπροστά προς την κοιλιά και το στρέφουν προς τα μέσα. Αν ενοχληθούν αυτοί οι μύες προκαλείται το ίδιο αποτέλεσμα.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Ναι. Μικροβιακή λοίμωξη της άρθρωσης πρέπει να αποκλειστεί. Ένα παιδί με σηπτικό ισχίο είναι συνήθως πολύ άρρωστο με υψηλό πυρετό. Κάθε κίνηση του ισχίου είναι εξαιρετικά επώδυνη και το παιδί παραμένει τελείως ακίνητο. Σ' αυτή την περίπτωση το παιδί πρέπει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο για χειρουργικό καθαρισμό της άρθρωσης και αντιβίωση. Εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες πρέπει να γίνουν επίσης.
Άλλη μία σπάνια περίπτωση είναι η νόσος Perthe's, η οποία έχει σχέση με κάποια διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στο ισχίο. H ακτινογραφία θα δώσει τη διάγνωση αλλά το πρόβλημα μπορεί να πάρει 6-8 εβδομάδες για να φανεί ακτινολογικά. Η υμενίτιδα γίνεται καλύτερα μέρα με τη μέρα ενώ η νόσος Perthe's όχι. Θα χρειαστούν επαναληπτικές ακτινογραφίες αν η χωλότητα και ο πόνος συνεχιστούν. Η νόσος Perthe's και η αντιμετώπισή της αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε παιδιά ηλικίας πάνω από 5-6 ετών γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα μόνος του. Άλλα πιο σπάνια αίτια είναι η επιφυσιολίσθηση, οι όγκοι κλπ αλλά αυτά θα φανούν στην ακτινογραφία. Έτσι κάθε παιδί που κουτσαίνει και δεν βελτιώνεται πρέπει να υποβληθεί σε ακτινολογικό έλεγχο.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ
Αν το παιδί είναι καλά και μπορεί να κουνήσει το ισχίο χωρίς σοβαρό πόνο μπορεί άνετα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με αυστηρή ανάπαυση και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Ο πόνος συνήθως φεύγει σε λίγες μέρες. Το παιδί μπορεί να κουτσαίνει για λίγο περισσότερο, ειδικά αν το παιδί αρχίσει να παίζει και να τρέχει πολύ σύντομα. Αν υπάρχει αμφιβολία, αν πονάει και στο άλλο ισχίο ή άλλες αρθρώσεις, ίσως και λόγω κάποιας ήπιας πυρετικής κίνησης, ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος πρέπει να γίνουν. Αν οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές το παιδί μπορεί άνετα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Αν ο πόνος είναι δυνατός και οι εξετάσεις αίματος παθολογικές, το παιδί πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Μερικές φορές πρέπει να πάρουμε υγρό από το ισχίο με γενική αναισθησία, προκειμένου να αποκλειστεί μικροβιακή λοίμωξη. Αυτό συνήθως βοηθάει τον πόνο γιατί ελαττώνεται η πίεση στην άρθρωση και επίσης επιβεβαιώνεται η διάγνωση.
Συνήθως χρειάζεται παρακολούθηση τις πρώτες 1-2 εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε ότι όλα πάνε καλά και μια επικοινωνία μετά από 1 μήνα, όπου περιμένουμε την πλήρη αποθεραπεία.