Τηλέφωνο: 26610 25196   Email: vpandis@yahoo.com

Πόνοι στα γόνατα, Πανδής Βασίλειος, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Κέρκυρα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ?

Ο πιο συνηθισμένος πόνος στο γόνατο είναι ο επιγονατιδικός πόνος και προέρχεται από την επιγονατίδα. Συνήθως τον αισθανόμαστε στο μπροστινό μέρος του γόνατος αν και μερικές φορές φαίνεται να πηγαίνει προς τις δύο πλευρές του γόνατος και μερικές φορές προς τα πίσω. Πολλά διαφορετικά ονόματα έχουν δοθεί σ’αυτό το είδος του πόνου, όπως: πρόσθια γοναλγία, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, χονδροπάθεια επιγονατίδας και επιγονατομηριαίο άλγος.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ?

Η επιγονατίδα και η άρθρωση της με το γόνατο, είναι η περισσότερο φορτιζόμενη άρθρωση στο σώμα. Το πιο συνηθισμένο αίτιο του πόνου είναι ότι το παιδί σας μεγαλώνει και παίρνει βάρος. Αυτό αυξάνει τη φόρτιση που η επιγονατίδα πρέπει να σηκώσει όταν ακόμη το κόκκαλο είναι ανώριμο. Μία ξαφνική κίνηση ή φόρτιση μπορεί επίσης να φορτίσει τη άρθρωση απότομα. Ο πόνος είναι ο τρόπος της φύσης να προστατεύσει την άρθρωση από κάκωση από υπερκόπωση. Κατ' αυτή την έννοια είναι σκόπιμο να μη συνεχιστούν τα σπορ και η γυμναστική παρ' όλο τον πόνο γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει ανωμαλία στα οστά της άρθρωσης.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΥΧΝΟΣ?

ΝΑΙ. Έρευνα σε πάνω από 1000 μαθητές έχουν δείξει ότι ότι 21% (1 στα 5) κορίτσια και 6% (1 στα 16) αγόρια έχουν χονδροπάθεια επιγονατίδας. Τα πιο πολλά παιδιά φαίνεται ότι ξεπερνούν το πρόβλημα κατά το τέλος της εφηβείας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ?

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ. Από τη στιγμή που ο ρόλος του πόνου είναι προστατευτικός, αν τον σταματήσουμε κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά στο γόνατο. Όμως υπάρχουν διάφορα πράγματα που το παιδί μπορεί να κάνει για να ελαττώσει το επίπεδο της ενόχλησης.

Σας παραθέτω σχετική λίστα:

  1. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ. Ο τετρακέφαλος είναι ο μυς που κρατάει το γόνατο ίσιο όταν είμαστε όρθιοι. Όταν το γόνατο πονάει, οι μύες αδυνατίζουν πολύ γρήγορα. Οι αδύνατοι μύες πονάνε όταν πρέπει να δουλέψουν, έτσι δουλεύουν λιγότερο και αδυνατίζουν περισσότερο και πονάνε περισσότερο κοκ. Δυνατοί μύες βοηθούν αυτό τον πόνο. Οι αδύνατοι μύες δημιουργούν προβλήματα επίσης γιατί δεν δουλεύουν φυσιολογικά και το σώμα δεν μπορεί να τους ελέγξει εύκολα. Αυτό αυξάνει τη φόρτιση στο γόνατο και συνεπώς τον πόνο. Τελικά οι αδύνατοι μύες δεν μπορούν να στηρίξουν καλά το βάρος και τελικά το γόνατο γίνεται ασταθές. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο τραυματισμού (στο γόνατο). Οι ασκήσεις είναι εύκολες και μπορούν να γίνουν κάθε ώρα και στιγμή χωρίς καν να το καταλαβαίνουν οι άλλοι. Για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να γίνονται τακτικά και αυτό σημαίνει 6 φορές την ώρα κάθε μέρα!
  2. ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΙΣΙΑ. Πολλά παιδιά κάθονται με τα πόδια διπλωμένα ή κάθονται στα πάνω στα πόδια τους και αυτό βάζει μεγάλη φόρτιση στην άρθρωση. Όταν καθόμαστε με τα γόνατα ίσια φεύγει η πίεση από την άρθρωση και το αρθρικό υγρό να κυκλοφορεί άνετα στο γόνατο. Το αρθρικό υγρό είναι ζωτικό για τη θρέψη του αρθρικού χόνδρου. Όταν καθόμαστε πολλή ώρα με τα γόνατα λυγισμένα το υγρό πιέζεται και σπρώχνεται μακριά από την άρθρωση και αυτή με τη σειρά της δεν λιπαίνεται και παθαίνει ζημιά.
  3. ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ. Η άσκηση είναι σημαντικά για να βοηθήσει τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού, έτσι δεν συμβουλεύουμε να σταματήσει το παιδί τα σπορ. Απλά πρέπει να μειωθεί η σωματική άσκηση όταν το γόνατο πονάει. Αυτό είναι πιο συχνό στη φάση της γρήγορης ανάπτυξης όταν τα κόκκαλα είναι πιο αδύνατα.
  4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΤΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Η άρθρωση δέχεται φορτίο περίπου 6-12 φορές το βάρος του σώματος σε φυσιολογική χρήση. Το περιττό σωματικό βάρος και οι βαριές τσάντες στο σχολείο αυξάνουν πολύ τη φόρτιση στο γόνατο.
  5. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΔΑΣΜΟΥΣ. Το τρέξιμο, τα άλματα ακόμη και το απλό περπάτημα μεταφέρουν κραδασμούς στο γόνατο. Αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά η χρήση παπουτσιών με αερόσολες μπορεί να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Μερικοί τύποι αθλητικών παπουτσιών έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό και φοριούνται από πάρα πολλά παιδιά. Όποτε είναι δυνατό, είναι προτιμότερο να να περπατάμε ή να τρέχουμε στο γρασίδι και όχι στο τσιμέντο.
  6. ΑΠΛΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ. Όσες προφυλάξεις και να πάρουμε το γόνατο μερικές φορές θα πονάει. Απλά παυσίπονα όπως Παρακεταμόλη θα βοηθήσουν. Είναι καλύτερα να δώσουμε το φάρμακο το βράδυ για να αποφύγουμε τον πειρασμό να κάνει το παιδί πολλά χωρίς τον προστατευτικό πόνο.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10
49100 Κέρκυρα

Τηλ. Ιατρείου: 26610 25196
Fax Ιατρείου: 26610 31196
Τηλ. Οικίας: 26610 34191
Κινητό: 6944 520720
Email: vpandis@yahoo.com

Ωράριο Λειτουργίας

Ιδιωτικό Ιατρείο στην Κέρκυρα
Απογεύματα κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τρίτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τετάρτη:   09:00 - 14:00
Πέμπτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Παρασκευή:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00