Τηλέφωνο: 26610 25196   Email: vpandis@yahoo.com

Προβλήματα με δάκτυλα ποδιών, Πανδής Βασίλειος, Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος, Κέρκυρα

Μικροανωμαλίες και παραλλαγές στα δάκτυλα είναι συνηθισμένες. Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι τα προβλήματα στα δάκτυλα είναι η αιτία που το παιδί αργεί ή δυσκολεύεται να περπατήσει. Μερικά προβλήματα θα συζητηθούν παρακάτω.

ΕΦΙΠΠΕΥΣΗ 2ΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Το 2ο δάκτυλο πολύ συχνά καβαλάει πάνω από το 1ο και το 3ο στο παχύ πόδι του μωρού. Οπως το πόδι γίνεται πιο λεπτό με την αύξηση και ανοίγει με τη φόρτιση από τη βάδιση και ευθυγραμμίζεται με τα υπόλοιπα. Οποιαδήποτε θεραπεία με περίδεση δεν έχει αποτέλεσμα και είναι άχρηστη για κάτι που θα βελτιωθεί από μόνο του.

ΣΥΝΔΑΚΤΥΛΙΑ

Συνδακτυλία ατελής ή πλήρης μεταξύ 2ου και 3ου δακτύλου είναι συχνή. Ποτέ δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά χειρουργικές προσπάθειες για να διαχωρισμό μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Οι χειρουργικές τομές δεν επουλώνονται εύκολα ειδικά σε ιδρωμένα πόδια μέσα στο παπούτσι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επανειλημμένες και μερικές φορές σοβαρές λοιμώξεις. Ο φόβος ότι το παιδί θα έχει προβλήματα στο σχολείο από τα άλλα παιδιά σπάνια εμφανίζεται γιατί τα παιδιά σπάνια εμφανίζονται ξυπόλητα. Τα μισοενωμένα δάκτυλα σπάνια φαίνονται σε ένα ζωηρό παιδί. Το πρόβλημα συχνά περνάει κληρονομικά στις οικογένειες και μερικές φορές θεωρείται σαν ένα ιδιαίτερο και σπουδαίο χαρακτηριστικό.

ΕΦΙΠΠΕΥΣΗ 3ΟΥ ΚΑΙ 4ΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Αυτή η κατάσταση είναι συχνά κληρονομική. Αυτό συμβαίνει διότι μερικοί μικροί μύες των ποδιών δεν αναπτύσσονται ή δεν σχηματίζονται, πιθανότατα διότι με το πέρασμα των αιώνων έχουν χάσει τη χρήση τους. Αν οι μύες δεν υπάρχουν, φυσικά δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Κατά ένα περίεργο τρόπο ποτέ δεν δημιουργούνται προβλήματα, ακόμη και αν το δάκτυλο έχει γυρίσει και βρίσκεται κάτω από το επόμενο. Ποτέ δεν καθυστερούν ή δυσκολεύουν το περπάτημα. Περίδεση του δακτύλου ή προθέματα δεν διορθώνει το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει πόνος, δεν χρειάζεται θεραπεία. Αν προκαλείται πόνος θα φανεί ερυθρότητα στην άκρη του ή βλάβη στο νύχι. Μία απλή επέμβαση για να κοπούν οι τένοντες θα βελτιώσει το πρόβλημα αλλά μπορεί να πάρει εβδομάδες. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κινδύνους και οι αισθητικοί λόγοι δεν είναι αρκετά σοβαροί για την επέμβαση.

ΕΦΙΠΠΕΥΣΗ 5ΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ

Σε αυτή την περίπτωση το 5ο δάκτυλο βρίσκεται πάνω στο 4ο. Φαίνεται άσχημο αλλά δημιουργεί ελάχιστα συμπτώματα. Αν υπάρχουν συμπτώματα, τότε συνιστάται θεραπεία. Νάρθηκες και περίδεση δεν βοηθούν, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος να νεκρωθεί και να συνεπώς να χαθεί το δάκτυλο. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ικανοποιητικό αλλά όχι τέλειο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται.

ΚΟΤΣΙΑ

Στην εφηβική ηλικία κότσια μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται (βλαισός μέγας δάκτυλος). Η πιο σοβαρή αιτία είναι η κληρονομικότητα και φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για τα γονίδιά μας! Τα παπούτσια επίσης έχουν μεγάλη σημασία. Το πρόβλημα είναι δέκα φορές πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες παρ' ότι το υπεύθυνο γονίδιο είναι το ίδιο και στους δύο. Τα μοντέρνα παπούτσια που είναι στενά μπροστά είναι επικίνδυνα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τα καλά παπούτσια πρέπει να είναι πάντα ακριβά. Απλά, άνετα παπούτσια, σανδάλια, αθλητικά κλπ είναι εντάξει. Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός από άνετα παπούτσια και όποτε είναι εύκολο να περπατάνε ξυπόλητα και έτσι η επιδείνωση αργεί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τις σοβαρές περιπτώσεις. Προτιμάμε να περιμένουμε όσο το δυνατό περισσότερο διότι το πρόβλημα επανέρχεται σύντομα σε όταν το πόδι αναπτύσσεται.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν και άλλα μικροπροβλήματα που μπορούν να προβληματίσουν ή να προκαλέσουν άγχος. Το μεγάλο δάκτυλο μπορεί να είναι γαμψό προς τα μέσα (metatarsus adductus) ή να είναι μόνιμα κυρτό (hallux flexus) ή να είναι τεντωμένο προς τα πάνω (hallux erectus). Τα πιο πολλά από αυτά εξαφανίζονται όπως το παιδί μεγαλώνει. Το πρώτο πρόβλημα (μετατάρσιο σε απαγωγή) εξαφανίστηκε από όταν τα μωρά δεν κοιμούνται μπρούμυτα. Μερικά παιδιά κάμπτουν το μεγάλο δάκτυλο προς τα κάτω όταν στέκονται ξυπόλητα, αλλά το δάκτυλο κάθεται φυσιολογικά στο παπούτσι. Σε κανένα δεν χρειάζεται θεραπεία.

Επικοινωνία

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10
49100 Κέρκυρα

Τηλ. Ιατρείου: 26610 25196
Fax Ιατρείου: 26610 31196
Τηλ. Οικίας: 26610 34191
Κινητό: 6944 520720
Email: vpandis@yahoo.com

Ωράριο Λειτουργίας

Ιδιωτικό Ιατρείο στην Κέρκυρα
Απογεύματα κατόπιν ραντεβού

Δευτέρα:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τρίτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Τετάρτη:   09:00 - 14:00
Πέμπτη:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00
Παρασκευή:   09:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00